Jak dawniej produkowano miód? Jakie właściwości posiada ten bardzo słodki, złoty napój? Tych i innych pszczelich ciekawostek mogliśmy dowiedzieć się w sobotę i niedzielę, 26 i 27 września na Zamku Królewskim w Chęcinach. W tych dniach w scenerii dawnej pasieki wkomponowanej w mury majestatycznej warowni chęcińskiej, o dziejach pszczelarstwa od średniowiecza po dziś dzień można było usłyszeć od zamkowego bartnika. Mimo niepewnej pogody nie brakowało słuchaczy z różnych stron Polski.
Zamek w Chęcinach miodem płynący... Właśnie w taki sposób możemy określić wydarzenie, jakie odbywało się podczas tego weekendu w zamkowej scenerii Chęcin.
W sobotę, rozpoczęło się dwudniowe wydarzenie, sięgające do źródeł staropolskiego bartnictwa, czyli pierwszej, dawnej formy pszczelarstwa (chowu pszczół i zbierania miodu).
Oto kilka porad zamkowego bartnika!
Na wątrobę i drogi żółciowe oraz stany zapalne dróg oddechowych najlepiej wybrać miód rzepakowy. Na drogi moczowe, zapalenie gardła i żołądek - wrzosowy. Akacjowy to miód, który warto stosować na schorzenia układu pokarmowego i przeziębienia. Na nerki, drogi moczowe, wątrobę i drogi żółciowe świetnie sprawdzi się miód spadziowy z drzew liściastych. Wielokwiatowy - wzmacnia organizm, odporności, dodaje sił witalnych, a znów miód gryczany powinni stosować anemicy - jest świetny na niedokrwistość i niedobór żelaza.
Mimo niepewnej pogody, przy stoisku bartnika nie brakowało słuchaczy z różnych stron Polski. O dawnym pszczelarstwie chętnie słuchali turyści z Krakowa, Warszawy, Rzeszowa, a nawet z dalekiego Gdańska.
Źródło: www.echodnia.eu
Zapraszamy do galerii zdjęć:
https://zamek.checiny.pl/pl/plan-zamku/12-aktualnosci/588-swieto-miodu-za-nami#sigProId3d4c1ff38a